no wlasnie.... klimatronik ! to sa dedykowane uklady pod konkretny model auta albo ogrzewania ?
Chcę kupić Octavię - pytania.
Zwiń
X
-
Chcę kupić Octavię - pytania.
Witam,
zamierzam kupić używaną Octavię z silnikiem 1.6 l.
Mam pytanie ile to auto pali - jeżdzę krótkie trasy 15km do pracy i z powrotem, głównie w mieście.
Czy siliniki Octavii 1.6 są dobre ?
Obecnie jeżdzę Golfem III też z silnikiem 1.6, pali 8 litrów.
Bardzo proszę o opinie.
-
-
-
posiadam 1,6 AEE 2002r 55kW (75 kucy) do pracy mam ok 8km i srednio zasysa mi wg obliczen ok 7l, a jak dociskam to podchodzi pod 10l
mam od pol roku szkodniczka i na silnik nie narzekam,(odpukac)
raz na ok 2miesiace tylko po odpaleniu skacza mi same obroty do ok 3tys... (wystarczy wylaczyc i jeszcze raz wlaczyc silnik i juz jest spox)
zasiegalem rady mechanikow i mowili zeby sie tym nie martwic jak jest tak sporadyczne.
ogolnie nie mam zastrzezen (troszke malo mocy w trasie, ale na miasto samochod idealny i bardzo sie ciesze z wyboru skody nad seatem)President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
Re: Chcę kupić Octavię - pytania.
Zamieszczone przez bocWitam,
zamierzam kupić używaną Octavię z silnikiem 1.6 l.
Mam pytanie ile to auto pali - jeżdzę krótkie trasy 15km do pracy i z powrotem, głównie w mieście.
Czy siliniki Octavii 1.6 są dobre ?
Obecnie jeżdzę Golfem III też z silnikiem 1.6, pali 8 litrów.
Bardzo proszę o opinie.
Mi też pali ok 8 litrów na dojazdy do roboty - robię po 9 km.
Ale w sumie - jest OKnawigację mam - ram pa pa pa pam
Komentarz
-
-
1.6 8V AKL 100 KM - 8 l na trasie, 12 w miescie z klimą. Silniki dobre, gorzej ze skrzynią DUU, remonty już przy 100.000 km lub wrecz wymiana na nową. Regularnie do czyszczenia przepustnica (wrazliwa na brudy, wtedy skacza obroty na biegu jalowym). Poza tym do silnika nie mam wiekszych zastrzezen a to juz moj drugi AKL, wczesniej mialem Leona z tym silnikiem.Yeah, right.
Komentarz
-
-
Oto pozostałe informacje o aucie:
SKODA OCTAVIA SEDAN Classic 1.6 55 k Typ: 1U21D4 Rok produkcji: 2002 Przebieg: 95242 km
Opis:
ABS, dwie poduszki powietrzne, wspomaganie kierownicy, centralny zamek, instalacja radiowa, immobilizer, I właściciel, serwisowany, bezwypadkowy, pierwsza rejestracja 01.2003.
Cena 25800 zł
Nie wiem co to oznacza ten typ: 1U21D4?
Auto serwisowane było od początku do końca w Skodzie.
Chyba go wezmę...
Komentarz
-
-
1.6 BFQ cca 100 KM, przy tzw docieraniu starałem się nie przekraczać 100 km/h paliła mi około 6,5 l/100 km. W tej chwili, pali 7,5 przy spokojniejszej jeżdzie (do 140) i 8 przy szybszej, myslę tu o autostradzie, gdzie popuszczam konikom cugle Po mieście mało jeżdzę ale na oko pali około 10 l. Nie wiem ile z klimą, uzywam tylko kiedy jest naprawdę gorąco i mam kilka osób w aucie, ale tak na oko to chyba tyle co kolega Ramsey napisał. Czyli, pewnie z 12 l, bo az strach patrzeć jak wskaźnik poziomu paliwa leci w dół.Takie są i tak najpiekniejsze...
Komentarz
-
-
ciezko cos znalezc...chociaz cene to zbic mozesz spokojnie...
te wersje szkodnikow maja to do siebie ze nie sa zalatane, jak firma kupuje auta to zazwyczaj diesle albo mocniejsze silniki, tak wiec 1,6 jezeli z dobrych rak, bedzie Ci dlugo służył
[edit]
jedyny minus dla mnie, to stary typ kokpitu, chcialem wrzucic MFD, a tak niestety nie da rady...President Johnny II + President Florida/ ML-145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzboc, Za taką kasę można poszukać i znależć TDI,może tylko nieco starszy.Ale jeśli nie był bity,to nie ma większej różnicy w stanie technicznym,a uciecha z jazdy i możliwości tuningowania o niebo większe. :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez 2pacciezko cos znalezc...chociaz cene to zbic mozesz spokojnie...
te wersje szkodnikow maja to do siebie ze nie sa zalatane, jak firma kupuje auta to zazwyczaj diesle albo mocniejsze silniki, tak wiec 1,6 jezeli z dobrych rak, bedzie Ci dlugo służył
jedyny minus dla mnie, to stary typ kokpitu, chcialem wrzucic MFD, a tak niestety nie da rady...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2paco bagaznik sie nie martw, w litcie spokojnie mozna slonia przewiezc, a co dopiero w kombi :]
ale jak bardzo Ci zalezy to pozniej wyjde i cykne fotoTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Może byc załadowany?
Mam dokałdnie taką octavie... W moim podpisie masz średnie spalenie... z ostatnich 6 misiecy...
W miescie pali tak około 8litrów... Jeżdze dośc dynamicznie.
ostatnie dwa wyjazdy w trasie zakończyły sie wynikami 5.9 [80km miast i około 720 na trasie ~110km/h] i 6.7 [40km miasta... trasa 240km [~110km/h] i 200 km austostrady ~130km/h ale momentami 150-160 było ]
-dokładniej
dwa lata temu gdy jeszcze jezdziłem rozsądnie i spokojnie na trasie wyciągnełem 5.4 ale to przy prędkości ~100km/h
1U21D4 to jak sie nie myle poprostu kodowe oznaczne Skody Octavii Liftback Classic.. Przynajmniej ja mam to samo
2pac,
jedyny minus dla mnie, to stary typ kokpitu, chcialem wrzucic MFD, a tak niestety nie da rady...
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RamseyJak osiagasz te 8l w miescie "przy dynamicznej jezdzie" pozostanie dla mnie zagadka. :roll:
MFD:
Obrazek
Czyli chodzi o to, ze zaden 2-DINowy grajek ani navi nie wstawisz w "stara" deske.
Moze troche zakłamałem i zbytnio zaokragliłem.. 8.8 było by bardziej wiarygodne... Zreszta w linku są słupki wartości etc...
Co do MFD... Rozumiem że wymiana środowej konsoli rozwiązuje sprawe? Bo na takie cos sie szykuje
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
chodzi glownie o koszta i pozniejsze mozliwe osadzenia "ze byla stluczka i samochod byl klepany"
btw b707 sama konsola centralna nie da rady, chyba tzreba caly kokpit wymienic....
powinien sie wypowiedziec ktos kto mial przed soba rozlozone oba rodzajePresident Johnny II + President Florida/ ML-145
Komentarz
-
-
Jakby sama srodkowa dalo rade to juz by wszyscy mieli pomienianą 8) Ale nie rozbieralem wiec nie napisze ze sie nie da... A z ta stluczka tez roznie bywa i wersjami wnetrza, tesc ma '03 Octe w wersji Nature, kupil w salonie i co? Ma nowe lampy z tylu a w srodku stara deska taka jak w mojej '00 :roll:Yeah, right.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2pacchodzi glownie o koszta i pozniejsze mozliwe osadzenia "ze byla stluczka i samochod byl klepany"
btw b707 sama konsola centralna nie da rady, chyba tzreba caly kokpit wymienic....
powinien sie wypowiedziec ktos kto mial przed soba rozlozone oba rodzaje
Osobiście podoba mi sie góra starej deski... ale dół jest do bani pod względem funkcjonalności :/
Dodatkowo po montażu blokady skrzynie częśc na tunelu środkowym troche sie wypaczyła i wygląda nieestetycznie:/
Zresztą wystarczy zmienić konsole środkowa bo reszta dołu jest taka sama [po lewej stronie kierownicy i schowek]... Pozostaje tylko kwestia wyszukania jasnego dołu...
Srebrna ma dopiero 65tys nabite i jest to mój pierwszy samochód [kupiony od Ojca] więc planuje Octavią przejechać jeszcze kilka lat to najprawdopodobniej zmiennie dechę... ale tylko dolną część bo jest to dość proste, tanie i mniej pracochłonne... I da się zrealizować czego przykład jest na jednym ze zdjęć
Zamieszczone przez RamseyJakby sama srodkowa dalo rade to juz by wszyscy mieli pomienianą 8) Ale nie rozbieralem wiec nie napisze ze sie nie da... A z ta stluczka tez roznie bywa i wersjami wnetrza, tesc ma '03 Octe w wersji Nature, kupil w salonie i co? Ma nowe lampy z tylu a w srodku stara deska taka jak w mojej '00 :roll:
pzdrAdam
Komentarz
-
Komentarz