Chcę kupić Octavię - pytania.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • odowazonel
    Classic
    • 2008
    • 5

no wlasnie.... klimatronik ! to sa dedykowane uklady pod konkretny model auta albo ogrzewania ?
  • boc
    Classic
    • 2007
    • 7

Witam,

zamierzam kupić używaną Octavię z silnikiem 1.6 l.
    Mam pytanie ile to auto pali - jeżdzę krótkie trasy 15km do pracy i z powrotem, głównie w mieście.
    Czy siliniki Octavii 1.6 są dobre ?
    Obecnie jeżdzę Golfem III też z silnikiem 1.6, pali 8 litrów.

Bardzo proszę o opinie.

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

...to uzyj szukajki, np:

lub www.spritmonitor.de

Darek
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• 2pac
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1476
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

posiadam 1,6 AEE 2002r 55kW (75 kucy) do pracy mam ok 8km i srednio zasysa mi wg obliczen ok 7l, a jak dociskam to podchodzi pod 10l

mam od pol roku szkodniczka i na silnik nie narzekam,(odpukac)
        raz na ok 2miesiace tylko po odpaleniu skacza mi same obroty do ok 3tys... (wystarczy wylaczyc i jeszcze raz wlaczyc silnik i juz jest spox)
        zasiegalem rady mechanikow i mowili zeby sie tym nie martwic jak jest tak sporadyczne.
        ogolnie nie mam zastrzezen (troszke malo mocy w trasie, ale na miasto samochod idealny i bardzo sie ciesze z wyboru skody nad seatem)
        President Johnny II + President Florida/ ML-145
        O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
        OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• Highspeed
          Rider
          • 2006
          • 298

Re: Chcę kupić Octavię - pytania.

Zamieszczone przez boc
          Witam,

zamierzam kupić używaną Octavię z silnikiem 1.6 l.
          Mam pytanie ile to auto pali - jeżdzę krótkie trasy 15km do pracy i z powrotem, głównie w mieście.
          Czy siliniki Octavii 1.6 są dobre ?
          Obecnie jeżdzę Golfem III też z silnikiem 1.6, pali 8 litrów.
          Bardzo proszę o opinie.
          Jak zainwestujesz w 1,6 ale nie FSI tylko zwykłe MPI to będziesz miał jak w golfie
          Mi też pali ok 8 litrów na dojazdy do roboty - robię po 9 km.
          Ale w sumie - jest OK
          nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• Ramsey
            Drive
            • 2007
            • 73

1.6 8V AKL 100 KM - 8 l na trasie, 12 w miescie z klimą. Silniki dobre, gorzej ze skrzynią DUU, remonty już przy 100.000 km lub wrecz wymiana na nową. Regularnie do czyszczenia przepustnica (wrazliwa na brudy, wtedy skacza obroty na biegu jalowym). Poza tym do silnika nie mam wiekszych zastrzezen a to juz moj drugi AKL, wczesniej mialem Leona z tym silnikiem.
            Yeah, right.

Komentarz

• boc
              Classic
              • 2007
              • 7

Oto pozostałe informacje o aucie:

SKODA OCTAVIA SEDAN Classic 1.6 55 k Typ: 1U21D4 Rok produkcji: 2002 Przebieg: 95242 km
              Opis:
              ABS, dwie poduszki powietrzne, wspomaganie kierownicy, centralny zamek, instalacja radiowa, immobilizer, I właściciel, serwisowany, bezwypadkowy, pierwsza rejestracja 01.2003.
              Cena 25800 zł

Nie wiem co to oznacza ten typ: 1U21D4?

Auto serwisowane było od początku do końca w Skodzie.
              Chyba go wezmę...

Komentarz

• dinderi
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 129

1.6 BFQ cca 100 KM, przy tzw docieraniu starałem się nie przekraczać 100 km/h paliła mi około 6,5 l/100 km. W tej chwili, pali 7,5 przy spokojniejszej jeżdzie (do 140) i 8 przy szybszej, myslę tu o autostradzie, gdzie popuszczam konikom cugle Po mieście mało jeżdzę ale na oko pali około 10 l. Nie wiem ile z klimą, uzywam tylko kiedy jest naprawdę gorąco i mam kilka osób w aucie, ale tak na oko to chyba tyle co kolega Ramsey napisał. Czyli, pewnie z 12 l, bo az strach patrzeć jak wskaźnik poziomu paliwa leci w dół.
                Takie są i tak najpiekniejsze...

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

boc, Za taką kasę można poszukać i znależć TDI,może tylko nieco starszy.Ale jeśli nie był bity,to nie ma większej różnicy w stanie technicznym,a uciecha z jazdy i możliwości tuningowania o niebo większe. :diabelski_usmiech
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• 2pac
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1476
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ciezko cos znalezc...chociaz cene to zbic mozesz spokojnie...

te wersje szkodnikow maja to do siebie ze nie sa zalatane, jak firma kupuje auta to zazwyczaj diesle albo mocniejsze silniki, tak wiec 1,6 jezeli z dobrych rak, bedzie Ci dlugo służył

[edit]

jedyny minus dla mnie, to stary typ kokpitu, chcialem wrzucic MFD, a tak niestety nie da rady...

Komentarz

• boc
                      Classic
                      • 2007
                      • 7

Zamieszczone przez JanuszSz
                      boc, Za taką kasę można poszukać i znależć TDI,może tylko nieco starszy.Ale jeśli nie był bity,to nie ma większej różnicy w stanie technicznym,a uciecha z jazdy i możliwości tuningowania o niebo większe. :diabelski_usmiech
                      Tak, ale ciężko znaleźć zadbany model. Tu mam pewny przebieg i pewny serwis.

Zamieszczone przez 2pac
                      ciezko cos znalezc...chociaz cene to zbic mozesz spokojnie...

te wersje szkodnikow maja to do siebie ze nie sa zalatane, jak firma kupuje auta to zazwyczaj diesle albo mocniejsze silniki, tak wiec 1,6 jezeli z dobrych rak, bedzie Ci dlugo służył

jedyny minus dla mnie, to stary typ kokpitu, chcialem wrzucic MFD, a tak niestety nie da rady...
                      Gdzie mogę znaleźć fotki na których byłoby widać typ kokpitu starego i nowego? Może jakiś link?

Komentarz

• dariuspolo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1168

Zamieszczone przez boc
                        Gdzie mogę znaleźć fotki na których byłoby widać typ kokpitu starego i nowego? Może jakiś link?
                        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                        Zuzycie paliwa

Komentarz

• boc
                          Classic
                          • 2007
                          • 7

Jesteście super!

A mogę jeszcze prosić o fotki bagażnika - musze przekonać żonę do kupna, a to dla nas bardzo ważne.

Z góry dzięki !!!

Komentarz

• 2pac
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1476
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

o bagaznik sie nie martw, w litcie spokojnie mozna slonia przewiezc, a co dopiero w kombi :]

ale jak bardzo Ci zalezy to pozniej wyjde i cykne foto

Komentarz

• boc
                              Classic
                              • 2007
                              • 7

Bardzo prosiłbym Cię o fotkę jeśli masz sedana.

Wiesz jak to z kobietami, a obrazki przemawiały nawet do ludów pierwotnych :P

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

Zamieszczone przez 2pac
                                o bagaznik sie nie martw, w litcie spokojnie mozna slonia przewiezc, a co dopiero w kombi :]

ale jak bardzo Ci zalezy to pozniej wyjde i cykne foto
                                najlepiej postaw tam paczke fajek na podlodze zeby oddała ogrom tej studni :lol: :wink:
                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                http://www.disi-tune.pl
                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• b707
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1272

Może byc załadowany?

Mam dokałdnie taką octavie... W moim podpisie masz średnie spalenie... z ostatnich 6 misiecy...
                                  W miescie pali tak około 8litrów... Jeżdze dośc dynamicznie.
                                  ostatnie dwa wyjazdy w trasie zakończyły sie wynikami 5.9 [80km miast i około 720 na trasie ~110km/h] i 6.7 [40km miasta... trasa 240km [~110km/h] i 200 km austostrady ~130km/h ale momentami 150-160 było ]
                                  -dokładniej

dwa lata temu gdy jeszcze jezdziłem rozsądnie i spokojnie na trasie wyciągnełem 5.4 ale to przy prędkości ~100km/h

1U21D4 to jak sie nie myle poprostu kodowe oznaczne Skody Octavii Liftback Classic.. Przynajmniej ja mam to samo

2pac,
                                  co to jest MFD?
                                  pzdr
                                  Adam

Komentarz

• Ramsey
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 73

Jak osiagasz te 8l w miescie "przy dynamicznej jezdzie" pozostanie dla mnie zagadka. :roll:

MFD:

Czyli chodzi o to, ze zaden 2-DINowy grajek ani navi nie wstawisz w "stara" deske.
                                    Yeah, right.

Komentarz

• b707
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1272

Zamieszczone przez Ramsey
                                      Jak osiagasz te 8l w miescie "przy dynamicznej jezdzie" pozostanie dla mnie zagadka. :roll:

MFD:
                                      Obrazek

Czyli chodzi o to, ze zaden 2-DINowy grajek ani navi nie wstawisz w "stara" deske.
                                      Kewstia odpowieniego używania skrzyni biegów i gazu... No i pamietania że AEE ne zbyt dynamiczna jazde nie pozwala... Ale i tak lepiej się czuje prowadzac 75knne 1.6 w Skodzie niz 125konne 1.8 w Pugu 407...
                                      Moze troche zakłamałem i zbytnio zaokragliłem.. 8.8 było by bardziej wiarygodne... Zreszta w linku są słupki wartości etc...

Co do MFD... Rozumiem że wymiana środowej konsoli rozwiązuje sprawe? Bo na takie cos sie szykuje
                                      pzdr
                                      Adam

Komentarz

• 2pac
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1476
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a jest sens zmiany kokpitu ze starego na nowy?

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

Zamieszczone przez 2pac
                                          a jest sens zmiany kokpitu ze starego na nowy?

Obrazek Obrazek
                                          dla mnie jest chocby z punktu widzenia estetyki, ale jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje :wink: poza tym mogloby sie okazac ze z ekonomicznego punktu widzenia jest to zupelna abstrakcja :?
                                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                          http://www.disi-tune.pl
                                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• 2pac
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1476
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

chodzi glownie o koszta i pozniejsze mozliwe osadzenia "ze byla stluczka i samochod byl klepany"

btw b707 sama konsola centralna nie da rady, chyba tzreba caly kokpit wymienic....

powinien sie wypowiedziec ktos kto mial przed soba rozlozone oba rodzaje

Komentarz

• Ramsey
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 73

Jakby sama srodkowa dalo rade to juz by wszyscy mieli pomienianą 8) Ale nie rozbieralem wiec nie napisze ze sie nie da... A z ta stluczka tez roznie bywa i wersjami wnetrza, tesc ma '03 Octe w wersji Nature, kupil w salonie i co? Ma nowe lampy z tylu a w srodku stara deska taka jak w mojej '00 :roll:
                                              Yeah, right.

Komentarz

• b707
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1272

Zamieszczone przez 2pac
                                                chodzi glownie o koszta i pozniejsze mozliwe osadzenia "ze byla stluczka i samochod byl klepany"

btw b707 sama konsola centralna nie da rady, chyba tzreba caly kokpit wymienic....

powinien sie wypowiedziec ktos kto mial przed soba rozlozone oba rodzaje
                                                Tematyka ta jest mówiona na http://www.skodaoctavia.cz/Interiern...enapalubky.htm

Osobiście podoba mi sie góra starej deski... ale dół jest do bani pod względem funkcjonalności :/
                                                Dodatkowo po montażu blokady skrzynie częśc na tunelu środkowym troche sie wypaczyła i wygląda nieestetycznie:/
                                                Zresztą wystarczy zmienić konsole środkowa bo reszta dołu jest taka sama [po lewej stronie kierownicy i schowek]... Pozostaje tylko kwestia wyszukania jasnego dołu...

Srebrna ma dopiero 65tys nabite i jest to mój pierwszy samochód [kupiony od Ojca] więc planuje Octavią przejechać jeszcze kilka lat to najprawdopodobniej zmiennie dechę... ale tylko dolną część bo jest to dość proste, tanie i mniej pracochłonne... I da się zrealizować czego przykład jest na jednym ze zdjęć

Zamieszczone przez Ramsey
                                                Jakby sama srodkowa dalo rade to juz by wszyscy mieli pomienianą 8) Ale nie rozbieralem wiec nie napisze ze sie nie da... A z ta stluczka tez roznie bywa i wersjami wnetrza, tesc ma '03 Octe w wersji Nature, kupil w salonie i co? Ma nowe lampy z tylu a w srodku stara deska taka jak w mojej '00 :roll:
                                                Bo tak było;] Po FL stara deska nadal jest obecna... Przykładowo w Classicach... Ja mam po FL a decha stara

pzdr
                                                Adam

Komentarz

• boc
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 7

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc.

A jak wygląda spalanie w Octavii 1.8T 125 PS? Proszę o informacje z życia wzięte, informacje katalogowe znam.

Komentarz

Pracuję...